Elektrikli araçlar: Çin, AB'yi DTÖ'ye şikâyet etmeyi planlıyor
Pekin, "korumacı" olarak görülen bu karara tepki olarak konuyu Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) taşıdı. Brüksel, halihazırda uygulanan %10'luk vergiye ek olarak %25'e varan bir ek vergi ilave etmeye karar verdi.
AB'nin dün yürürlüğe giren önlemi, özellikle Şanhay'da üretilen Tesla otomobilleri için geçerli. Pekin, AB'yi aşırı rekabet haline getirmekle suçladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, "Bu, Çin ve AB arasındaki endüstriyel işbirliğine ve tedarik zincirlerine zarar verecek, Avrupalı tüketicilerin çıkarlarına zarar verecek ve AB'nin yeşil dönüşümünü ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabalarına zarar verecek tipik bir ticari korumacılık eylemidir" dedi.
Çin'in elektrikli otomobillerinin AB pazar payı, 2020'de yüzde 2 iken bu yıl yüzde 14'ü aştı. Bu, Avrupa otomobil endüstrisinin zor günlerinde meydana geldi.
Brüksel'in Haziran ayında yayınladığı sonuçlara göre, Pekin'in Çinli elektrikli araç üreticilerine sağladığı mali yardım, Avrupa'daki satışlarını artırdı.
Fransa da dahil olmak üzere 27 üye devlet, bu ek vergi önlemini destekledi. Almanya ve Macaristan da buna karşı çıkıyor.
Lin Jian, "AB'nin yapıcı bir tutumla Çin ile istişarelerini sürdürmesini, samimiyet ve esneklik göstermesini ve ticarî sürtüşmelerin tırmanmasını önlemesini umuyoruz" dedi.
Pekin ve Avrupa Birliği arasındaki anlaşmazlık, ticaret savaşından etkilenmeyen diğer sektörler için de endişe kaynağı.
Fransız şarapları ve alkollü içkileri ihracatının ikinci en büyük pazarı Çin'dir. Pekin'in olası misilleme tedbirlerinden özellikle konyak sektörü korkuyor.
Bununla birlikte, Pekin henüz herhangi bir misilleme tedbiri açıkladı. Brüksel, Çin'in "haksız" olarak nitelendirdiği Avrupa domuz eti, süt ürünleri ve brendi endüstrilerini misilleme önlemleri almakla tehdit etti.
Kaynak: