Tayvan'da Donald Trump'ın dönüşü de endişe yarattı

Donald Trump'ın yeniden seçilmesinden sonra Tayvan'a ABD tarafından verilen desteğin sürekliliği Tayvan'ın endişesini artırıyor.

Trump'ın seçim kampanyası boyunca Tayvan'da yaptığı ziyaret, Tayvan'ın tarihsel olarak en önemli müttefiki olan ABD ile ilişkilerin geleceği konusunda endişe yarattı.

Temmuz ayında Trump, "Tayvan'ı Çin'e karşı savunur musunuz?" sorusuna, "Bence Tayvan, savunması için bize ödeme yapmalı" dedi. "Bir sigorta şirketinden hiçbir farkımız yok" dedi.

Tayvan mesajı aldı. Financial Times, Tayvanlı yetkililerin ABD'den bir destroyer de dahil olmak üzere çok sayıda askeri teçhizat satın almaya hazırlandığını bildirdi.

Tayvanlı bir üst düzey ulusal güvenlik yetkilisi, yeni Amerika Birleşik Devletleri yönetimiyle "gayrı resmi görüşmeler" sürdürüyor.

Stratejik bakış açısı

Tayvan, perde arkasında biraz heyecan olsa da iyimserliğini korumak istiyor. Donald Trump'ın zaferinin ardından yetkililer ikili ilişkilerde "yeni bir sayfa" açıldığını belirtti.

Tayvanlı yetkililer, son açıklamalarına rağmen, "Trump yönetiminin Tayvan'ı belki de en çok destekleyen yönetim olduğu" fikrine inanıyor.

Çıkar stratejik bir yaklaşımdır. Tayvan'ı kaybetmeyi Washington kabul edemez. Ada önemli bir noktadır. Çin'in eline geçerse, Pekin'in Asya-Pasifik bölgesinin tamamına ve Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Güney Kore'nin üslerine erişebileceği anlamına gelir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı yetkililer buna ulusal güvenlik sorunu olarak bakıyor.

Musklar bir baş belası mı?

Bununla birlikte, Trump'ın göreve geldiği ilk dönemden bu yana önemli ölçüde değişiklikler oldu. 47 yaşındaki Başkan, Pekin'in "dostu" Elon Musk tarafından çevrelendi. Şanhay, dünyanın en büyük Tesla otomobil fabrikasıdır. Markanın dünya çapındaki tedarikinin yarısı buradan sağlanıyor.

Çin'de "Yoldaş Musk" olarak bilinen bir bakan, son Pekin ziyareti sırasında uygun bir şekilde onurlandırıldı. Musk ne olursa olsun kendi çıkarlarını korumak istiyor. Bunu başarmak için de Pekin ile işbirliği yapıyor.

2023 yılında Musk, "ABD için Hawaii neyse Tayvan da odur, Çin'in ayrılmaz bir parçasıdır" diyerek büyük bir tartışmaya yol açtı.

Tayvanlılar, Elon Musk'ın özgür iradesi satılık mı bilmiyoruz ama Tayvan satılık değil dedi. Dışişleri Bakanı, "Umarım Elon Musk da Komünist Parti'den Çin halkının X'e erişmesine izin vermesini isteyebilir!" şeklinde esprili bir açıklama yaptı.Musk'ın X platformu Çin'de yasaklandı.

Özel yönetim bölgesi

Elon Musk, Tayvan hakkında daha önce bir dizi tehlikeli iddiada bulunmuştu. 2022'de Tayvan'ın Çin ile bir "özel idarî bölge" olarak entegre edilebileceğini belirtti.

Tayvan ile ilgili olarak, Tesla'nın CEO'su bir şeyler söyledi ve yaptı. Geçen ay Wall Street Journal tarafından yayınlanan haberlere göre, Elon Musk ve Vladimir Putin 2022'den bu yana düzenli olarak temas halindeyken, Rusya Devlet Başkanı Musk'tan Starlink'i Tayvan üzerinde başlatmamasını istedi.

Amerikan gazetesi, Çin başkanına yapılan bir "iyiliktir!" diyor.

Elon Musk'ın dış politikayla açıkça ilgilendiği biliniyor, ancak her iki taraf da suçlamaları reddetti. Donald Trump'ın dış politikası üzerinde bir etkisi olup olmadığı henüz belirsiz.

İlgili Haberler

Özgür Özel: O vekil meclisten çıkmalı! Sanatçılara Özel'den Esenyurt çağrısı
Rusya: Uzun menzilli füzelerle saldırılar savaşın doğasını değiştirir
Annem Ankara hangi kanalda ne zaman başlıyor ve Kanal D Annem Ankara dizisi konusu nedir?

Politika Haberleri