Ukrayna savaşı yeni bir aşamaya yaklaşıyor

Ukrayna savaşı yeni bir aşamaya yaklaşıyor
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Amerikan yapımı ATACMS füzelerinin Rus topraklarına ateşlenmesinin yeniden yükseldiği bir dönemde, Ukrayna'nın "hayatta kalmasını" tehlikeye atarak, ABD yardımının sona ermesi halinde Moskova karşısında.

Savaşın ilk gününde, Moskova, Ukrayna'nın ATACMS füzeleriyle kendi topraklarına saldırısına "uygun" bir karşılık vereceğini açıkladı. Bu, Batı tarafından kınanan bir söylemle nükleer silah kullanma olasılığının genişletildiğini gösterdi.

Rus birlikleri cephe hattının farklı bölgelerinde ilerlerken, Kiev ve Avrupalı müttefikleri 20 Ocak'ta greve başlayacak olan Donald Trump'ın niyetlerinden endişe duyuyor. Trump, Başkan Joe Biden yönetiminin Şubat 2022'de Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'ya verdiği milyarlarca dolara şüphe duyuyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Amerikan Fox News'e verdiği bir röportajda, "Yardımı keserlerse kaybedeceğimizi düşünüyorum" dedi. Her halükârda kalacağız ve savaşacağız. Kendi üretimimiz var. Bununla birlikte, kazanmak için yeterli değildir. Hayatta kalmak için de yeterli olduğunu düşünmediğini belirtti.

Zelenski, Ukrayna ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki "birliğin" önemini vurguladı.

Donald Trump'ın ekibinin üçüncü dünya savaşı korkusu var

Agency France-Presse (AFP) ile konuşan üst düzeyli Amerikalı bir yetkili, ABD'nin Ukrayna'ya Rus işgaline karşı savunmasını güçlendirmek için "kalıcı olmayan anti-personel mayınlar" da vereceğini belirtti.

Kalıcı olmayan anti-personel mayınlar, savaşın bitmesinden sonra nesiller boyunca tehlike oluşturmalarını önlemek için kendi kendini imha eden veya devre dışı bırakan bir cihazla donatılmıştır.

Seçim kampanyası boyunca, Donald Trump, savaşı hızlı bir şekilde sona erdirme niyetini defalarca açıkladı. Pazartesi günü Joe Biden'ın Ukrayna'ya Amerikan yapımı uzun menzilli füzelerle Rus topraklarını vurma yetkisi verme kararının ardından Trump'ın akın çevresi, bir "tırmanma" ve hatta "üçüncü dünya savaşı" olasılığını kınadı.

Rus ordusu, Ukrayna'nın dün sabah ATACMS füzeleriyle saldırısının Ukrayna sınırından çok uzak olmayan Bryansk bölgesindeki askeri tesisleri hedef aldığını bildirdi.

Beş füze imha edildi ve altıncısı yere düşerken hasar gördü. Ukraynalı bir yetkili, AFP'ye isminin açıklanmaması koşuluyla konuşurken, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski sadece ülkesinin bu füzelere sahip olduğunu ve "bunları kullanacağını" söyledi.

Vladimir Putin'in nükleer silah kullanımı ile ilgili açıklamaları

Brezilya'daki G20 zirvesi sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uzun menzilli füzelerin kullanılmasının Ukrayna ve Batı'nın "gerilimi tırmandırmak istediğine ilişkin bir sinyal" olduğunu belirtti. Lavrov, bu kararın "Batı'nın Rusya'ya karşı savaşında yeni bir aşama olduğunu ve buna göre tepki vereceğini" söyledi.

Lavrov, Kiev'in ABD tarafından sağlanan özel füzeler için "Amerikalı uzman ve eğitmenlerin yardımı olmadan" kullanamayacağını belirtti.

Rus bakan, Batı'yı, nükleer olmayan bir ülkenin "kitlesel" saldırısı durumunda Rusya'nın yeni nükleer doktrininin "tamamını okumaya" davet etti ve Salı günü Vladimir Putin tarafından resmi olarak ilan edilen Rusya'nın yeni nükleer doktrininin "tamamını okumaya" davet etti.

Bu davet, Ukrayna ve ABD'nin hızlı bir şekilde nükleer silah satın alma potansiyeline sahip olmadıklarını gösteriyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga, Ukrayna'yı "korkuya teslim olmamaya ve soğukkanlı olmaya" çağırdı.

Washington, Londra ve Avrupa Birliği, Rusya'nın "sorumsuz konuşmalarını" kınadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın "tırmandırıcı" davranışını kınadı ve "makul olmaya" çağırdı. Macron, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimî üyesi olarak sorumlulukları vardır" dedi.

Ukrayna, işgal ettiği toprakları geri almak zorunda mı kalacak?

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Peskov, Ria-Novosti ajansına verdiği bir röportajda, Batı'yı Rusya'nın "stratejik yenilgisini" kışkırtmak istemekle ve bu amaçla Ukrayna'yı "bir araç olarak kullanmakla" suçladı, ancak dün sabah meydana gelen saldırıyı kamuoyuna henüz açıklamadı.

Ukrayna, binlerce Kuzey Koreli asker tarafından desteklendiğini öne sürdüğü Rus ordusunun lojistiğini bozmak için aylardır Rusya'nın derinliklerindeki askeri hedefleri vurma hakkı istiyor.

Ukrayna parlamentosuna hitap eden Zelenski, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü "yeniden tesis" etmek için Putin sonrasına kadar beklemek zorunda kalabileceğini kabul etti ve sorunun 2025 yılında "diplomatik yollarla" çözüleceğini tahmin etti. Rus ordusunun ülkenin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 20'sini işgal ettiği.

Zelenski, Rusya tarafından işgal edilen bölgeleri "kabul etmek zorunda kalabileceğini" ilk kez dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı