Hindistan: Yeni Delhi hava kirliliği rekor seviyeye ulaştı

Hindistan: Yeni Delhi hava kirliliği rekor seviyeye ulaştı
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi, birkaç gündür hava kirliliğine maruz kaldı.

Kış mevsiminde, özellikle de anız yakma nedeniyle, Kentin 30 milyonluk nüfusu her yıl en yüksek kirlilik seviyesini yaşar. Bugün, AQI endeksine göre metreküp başına 278 mikrogram olan PM2,5 mikropartikül konsantrasyonu, kan dolaşımına karıştığı için en tehlikeli olanıdır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen en yüksek sınırdan 18 kat daha fazla. Bu eşik bazı günlerde otuz kata kadar aşılabiliyor.

1 Kasım'dan bu yana, Hindu kültüründe ışığın karanlığa karşı zaferini kutlayan Diwali festivalini kutlamak için fırlatılan havai fişeklerin neden olduğu hava kirliliği, ihlal edilen yasağa rağmen daha da kötüleşti.

Sömürge hükümeti tarafından Yeni Delhi'ye dikilen bir savaş anıtı olan ünlü Hindistan Kapısı, bu kirliliğin altında kaldı.

Ekim ayı ortasında Yeni Delhi, hava kirliliğini azaltmak için havai fişeklerin üretimini, depolanmasını, satışını ve kullanımını "tamamen yasakladı". Yılın sonuna kadar devam edecek olan bu önlem, Hindistan'da havai fişek kullanımını yasaklayan bir dizi kısıtlamanın en şiddetlisi oldu.

Kutlamalardan önce belediye zabıtası yaklaşık iki ton havai fişek toplamıştı, ancak komşu eyaletlerde hala kolayca satılıyordu. Diwali'de kullanılan bu havai fişek ve maytapların dini önemi nedeniyle, polis suçlulara karşı harekete geçme konusunda sıklıkla isteksiz davranıyor.

2019 yılında 1,67 milyon insan öldü.

Hindistan hükümeti tarafından başlatılan ve sürücülere kırmızı ışıkta motorlarını kapatmalarını tavsiye eden bir kampanya dahil olmak üzere çok sayıda girişim, başkenti saran kirliliği azaltmak için yeterli olmadı.

Diwali festivalinden sonra solunum yolu rahatsızlıkları vakaları yüzde 20-25 oranında arttı.

Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğinin akciğer kanseri, kardiyovasküler hastalıklar ve solunum yolu hastalıklarına da neden olabileceğini belirtiyor. 2019 yılında hava kirliliği nedeniyle 1,67 milyon Hintli öldü, Lancet tıp dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre.

Haziran ayında Lancet Planetary Health Journal tarafından yayınlanan bir başka çalışmaya göre, Hindistan'ın en büyük on kentindeki ölümlerin yüzde yedisi hava kirliliğinden kaynaklanmaktadır.

Bu rakam Yeni Delhi'de yılda yüzde 11,5 veya 12 bin ölüme karşılık geliyor.

Bu endişe verici sayılara rağmen, sağlık sigortası olmayan ve düşük gelire sahip şehir sakinlerinin büyük bir kısmı kendilerini koruyamıyor.

Hindistan, dünyanın en kalabalık ülkesi haline geldi. Geçen yıl, Yüksek Mahkemesi temiz havayı temel insan hakları olarak listeledi ve hükümete bu yönde hareket etmesini tavsiye etti.

Kaynak:Haber Kaynağı