Ana Sayfa Arama
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ABD ve İngiltere’den Rus petrol sektörüne yeni yaptırımlar

ABD Hazine Bakanlığı, Başkanı seçilen Donald Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasından yaklaşık 10 gün kala Rusya’nın sektördeki önde gelen iki şirketi Gazprom Neft ve Surgutneftegaz’ı hedef alan bir dizi yaptırım açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı, Başkanı seçilen Donald Trump'ın 20 Ocak'ta göreve

Topal ördek konumundaki Başkan Joe Biden da giderayak Rus mevkidaşı Vladimir Putin’e saldırdı.

Beyaz Saray’ın uluslararası ekonomiden sorumlu ulusal güvenlik danışman yardımcısı Daleep Singh, yaptırımların ABD tarafından Rus enerji sektörüne uygulanan “şimdiye kadarki en önemli yaptırımlar” olduğunu söyledi ve “Bu yaptırımlar Rus petrol üretim ve dağıtım zincirindeki tüm kilit halkaları sert bir şekilde vuracaktır” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, “benzin fiyatlarının galon başına üç ila dört sent arasında” artabileceğini kabul ederken, “Ancak bunun Rusya’nın savaşı yürüttüğü gibi hareket etmeye devam etme kabiliyeti üzerinde çok daha derin bir etkisi olacaktır” diye ısrar etti.

Biden’a göre, Rus mevkidaşı Vladimir Putin “kötü bir pozisyonda ve ona nefes aldırmamak gerçekten önemli!”

İngiltere de

İngiltere de “Günde bir milyon varilden fazla petrol üreten ve cari fiyatlarla yılda yaklaşık 23 milyar dolar gelir sağlayan” bu iki şirkete yaptırım yeni yaptırımlar getirdi.

Rus basın ajanslarının aktardığına göre, devlete ait büyük Gazprom grubunun bir iştiraki olan Gazprom Neft tarafından bu karar derhal “haksız ve gayrimeşru” olarak kınandı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da, petrol gelirlerinin “Rusya’nın savaş ekonomisi için hayatî önem taşıdığını ve 2023 yılında toplam Rus bütçesinin yaklaşık dörtte birini oluşturduğunu” bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, “Petrol şirketlerine saldırmak Rusya’nın savaş bütçesini tüketecek ve Putin’in elinden alacağımız her ruble Ukraynalıların hayatını kurtarmaya yardımcı olacak” dedi.

Washington ayrıca, Rusya’dan hareket eden ve Moskova’nın “hayalet filosunun” bir parçası olarak kabul edilen yaklaşık 200 petrol tankeri ve LNG taşıyıcısına yönelik yaptırımlar açıkladı.

Bununla birlikte, hedef alınan gemilerin bir kısmı Barbados ve Panama bayrakları altında kayıtlıdır.

Zelenski sevindi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Amerikan ve İngiliz tedbirlerini “Rus savaş makinesinin malî temeline indirilen büyük bir darbe” olarak memnuniyetle karşıladı.

ABD yaptırımları, üreticiler ve gemilerin yanı sıra bir dizi aracı, petrol sahası hizmet sağlayıcıları ve sektördeki siyasî liderler de dâhil olmak üzere tüm sektörü hedef alıyor.,

ABD yaptırımları ayrıca, petrol sektöründe uzmanlaşmış ABD şirketlerinin hedeflenen şirketlere sunduğu hizmetlerin, özellikle de petrol ürünlerinin çıkarılması ve üretilmesine yönelik yardımların yasaklanmasını da içeriyor.

Hazine Bakanlığı’na göre, bu karar 27 Ocak’ta yürürlüğe girecek. Bakanlığın basın açıklamasına göre, ABD daha geniş anlamda, “Rus enerji sektöründe faaliyet göstermek isteyen ya da faaliyet göstermiş olan herhangi bir kişiye yaptırım uygulama” imkanı veriyor.

Bu yaptırımlar, Aralık 2022’de Rus petrolüne bir fiyat sınırı getirilmesi de dahil olmak üzere halihazırda yürürlükte olan birçok tedbire ek olarak uygulanacak.

Washington, 21 Kasım’da da, hidrokarbon satışından elde edilen gelirleri azaltmak amacıyla Gazprom’un malî iştiraki Gazprombank da dahil olmak üzere yaklaşık elli Rus bankasını hedef alan bir dizi kısıtlama açıklamıştı.

“Yeni hükümete bağlı…”

Amerikalı üst düzeyli bir yetkili, basınla yaptığı görüşmede, “uyguladığımız yaptırımları kaldırıp kaldırmayacağı, ne zaman ve hangi koşullar altında kaldıracağı kararının tamamen yeni hükümete bağlı olduğunu” söyledi.

Aynı kaynak, bu önlemlerin, Moskova’yı zayıflatarak, hem Donald Trump yönetimine hem de Ukrayna’ya “adil ve kalıcı bir barışı müzakere etmek için önemli bir kaldıraç” sağlayacağını kaydetti.

Yaptırımlar, hedef alınan şirketlerin ABD’de doğrudan ya da dolaylı olarak sahip oldukları varlıkların dondurulmasına ek olarak, ABD merkezli şirketlerin ya da ABD vatandaşlarının yaptırımların hedefi olan şirketlerle ticaret yapmalarının yasaklanmasını ve bu şirketlerin de yaptırımlara maruz kalmalarını gerektiriyor.