ABD, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun üçüncü altı yıllık görev süresi için yemin ettiği gün, Maduro'nun yakalanmasını sağlayacak bilgi için 25 milyon dolar ödül koyduğunu açıkladı.
ABD Maduro, and içerek üçüncü Cumhurbaşkanlığı dönemine başladı.
And içme töreni, Venezuela muhalefet liderlerinin suçlamaları ve birçok ülkenin seçimlerle ilgili sorgulamalarıyla gölgelendi.
İçişleri Bakanı Diosdado Cabello’nun yakalanması ya da mahkum edilmesini sağlayacak bilgiler için de ödüller konulurken, Savunma Bakanı Vladimir Padrino için de 15 milyon dolara kadar yeni bir ödül teklif edildi.
İngiltere ayrıca, aralarında yargıçlar, güvenlik güçleri mensupları ve askeri yetkililerin de bulunduğu 15 üst düzey Venezuelalı yetkiliye “demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve insan hakları ihlallerinin altını oyma” suçlamasıyla yaptırım kararı aldı.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Maduro rejimini “sahtekâr” olarak nitelendirdi.
Avrupa Birliği de “demokrasi ve hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilmesine yönelik ilerleme kaydedilmemesi” nedeniyle Venezuela’yı hedef alan “kısıtlayıcı tedbirleri” genişlettiğini açıkladı. AB ayrıca, 15 Venezuelalı yetkiliye daha yaptırım uyguladı.
Kanada da Dışişleri Bakanı Mélanie Joly’nin Maduro’nun “utanmaz eylemleri” olarak nitelendirdiği eylemleri nedeniyle yeni yaptırımlar uyguladığını açıkladı.
Joly, Kanada’nın “demokratik sürecin erozyona uğratılmasına ya da haklarını ifade etmek isteyen vatandaşların baskı altına alınmasına müsamaha göstermeyeceğini” söyledi.
Maduro ve hükümeti, Batılı ülkeler ve muhalefet liderleri tarafından ortaya atılan iddiaları defalarca reddetti.
ABD’nin koyduğu ödülde, 2020 yılına kadar uzanan narkotik ve yolsuzluk suçlamalarına atıfta bulunuluyor.
ABD, 2020 yılında Maduro ve ülkedeki diğer üst düzey yetkilileri “narko-terörizm” ile ve ABD’yi kokainle doldurmak ve Amerikalıların sağlığını bozmak için uyuşturucuyu bir silah olarak kullanmakla suçladı.
Maduro, bu suçlamaları reddetti. ABD ayrıca Maduro’nun özgür ve adil seçimler yapmaya teşvik edilebileceği umuduyla geçici olarak hafiflettiği petrol yaptırımlarını geçen yıl yeniden uygulamaya koydu.
Venezuela Devlet Başkanı, ülkesindeki ekonomik çöküşten, gayrimeşru ve emperyalist olarak nitelendirdiği ABD öncülüğündeki yaptırımları sorumlu tuttu.
Karşıtları ise onu yolsuzluk ve ekonominin kötü yönetilmesinden sorumlu tutuyor.
Maduro, görevdeki üçüncü altı yıllık döneminin bir “barış dönemi” olacağı vaadinde bulundu ve “Bu yeni başkanlık dönemi barış, refah, eşitlik ve yeni demokrasi dönemi olacak. Tarih üzerine yemin ediyorum, hayatım üzerine yemin ediyorum; bunu yerine getireceğim” dedi.
28 Temmuz seçim sonuçları, Venezuela’nın sol yönetime sahip komşuları Brezilya ve Kolombiya da dahil olmak üzere uluslararası toplum tarafından geniş ölçüde kınandı.
And içme töreninde de, akredite Venezuela medyasının çoğu içeri alınmadı ve yabancı gazetecilerin ülkeye girişine izin verilmedi.
İran, Çin ve Rusya gibi az sayıda müttefiki kalsa da Maduro dünya sahnesinde gittikçe yalnızlaşıyor.
Küba ve Nikaragua Devlet Başkanları yemin töreninde hazır bulunan tek liderlerdi.
62 yaşındaki Maduro, temmuz ayında yapılan başkanlık seçimlerinin galibi ilan edilmiş, ancak muhalefet ve ABD dahil pek çok ülke bu sonucu reddederek, sürgündeki muhalif aday Edmundo Gonzalez’i meşru seçilmiş Başkan olarak tanımıştı.
Eylül ayında Venezuela’dan kaçan ve İspanya’da yaşayan Gonzalez, bu ay uluslararası destek toplamak üzere Amerika kıtasını kapsayan bir tura çıktı.
Maduro hükümeti, Gonzalez hakkında yakalama emri çıkarttı ve yakalanmasını sağlayacak bilgi için 100 bin dolar ödül koydu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de seçimlerden bu yana “keyfi olarak gözaltına alınan” herkesin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
En iyi site deneyimi sağlamak için çerezlerden faydalanıyoruz. Detaylar için lütfen tıklayın